A hűtő és a kamra

Ahogy a mezei háztartásokban, egy ilyen speciális konyhában is vannak olyan - számunkra alapvető - hozzávalók, amit érdemes raktároznunk.

Lisztek és sűrítő anyagok
Mindennapjaink során nélkülözhetetlen a tojás nélkül készült süteményekhez, palacsintafélékhez, panírokhoz a durum-, a kukorica- és az ínyenceknek a sárgaborsóliszt. A sűrítéshez, és a tojás pótlásához pedig az étkezési keményítő.

Száraztészták és levesbetétek
Itt az extra igény mindössze az, hogy ezek a tészták tojás nélküli durumtészták legyenek (vigyázat: néhány lasagne lap, a canneloni és a tortellini tartalmaz tojást!), illetve ilyen a rizstészta és üvegtészta is. A sűrű, tartalmas levesekhez (bableves, gulyásleves) érdemes kipróbálni az árpagyöngyét (leánykori nevén a gerslit), valamint a krémlevesekbe a kölest. Ezek főzési ideje jóval hosszabb, mint például a csipetkéé, de előre gondolkodva nem okozhat gondot.

Tej és tejtermék pótlók
Mindig legyen a kezünk ügyében (ahogy egy hétköznapi háztartásban a tehéntej, a tejföl vagy a sajt) rizstej - vagy akinek jobban ízlik zabtej, kókusztej - és kókuszkrém, tofu, szója-, rizs- és/vagy zabtejszín. Ez utóbbiakból azért érdemes többféle alapanyagút tartani, mert a különféle ételekkel más-más harmonizál. Természetesen még sokféle ilyen „tej” létezik, de a fentiek kaphatók viszonylag elérhető áron, és ebben a könyvben inkább a hétköznapi háztartás a főszereplő.
A margarinoknál mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket, mert – bármilyen meglepő volt számomra eleinte - a legtöbb tartalmaz valamilyen tejszármazékot. Natúr-boltokban már többnyire kapható olyan téglamargarin, aminek az íze, halmazállapota és legfőképpen a főzésnél tanúsított „viselkedése” megszólalásig hasonlít a vajhoz. Érdemes ebbe a kicsit luxus alapanyagba beruházni (nem sokkal drágább az igazi vajnál), mert engem eleinte a sírás kerülgetett, amikor a vajas rántáshoz a magas víztartalmú tégelyes margarint használtam. Kis híján beleőszültem, amíg a csomókat hosszú munkával szétpiszkáltam, nyomkodtam, és a végeredmény akkor sem lett túl esztétikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése