A konyha felszerelése

Nincs ok a riadalomra, semmi különösebben extra nem szükségeltetik egy ilyen, kissé speciális konyha működtetéséhez, csak érdemes számba venni, mi is az, ami az amúgy macerásabb munkafolyamatunkat egyszerűbbé, nyűgmentesebbé teheti.

Általánosságban minden háztartásba

A jó kések és az élező
Téves az a nézet, hogy a nagyon éles kés balesetveszélyes. Hiszen pontosan ott kezdődik a balesetek többsége, hogy az életlen penge megcsúszik, és „ki tudja hol áll meg”? A jó minőségű késsel gyorsabban, pontosabban megy a szeletelés, aprítás, időt, és bosszúságot takaríthatunk meg. A lényeg a kéztartás, hogy mindig az ujjunktól elfele szeleteljünk.

A deszkák
Valószínűleg maradinak tűnök azzal a nézettel, hogy a deszka legyen deszka, a fakanál meg fakanál. Fából. (Mert különben „műanyagszka” és „műanyag kanál”.) Mégpedig különböző méretben és alakban. Nálam nagyon bevált, hogy egy nagy méretű állandóan a pulton van, ezen lehet a napi rutint (kenyér, zöldség) szeletelni, aprítani. Tisztítása gyors és egyszerű, elég naponta egyszer alaposabban lemosni, és hetente fertőtleníteni, olívaolajjal kezelni. A hús szeleteléséhez egy közepes méretű kitűnően megfelel, ezt viszont minden használat után fertőtleníteni kell. Én beteszem a mosogatógépbe, de csak azt, ami nem ragasztott fából van.
A fakanál esetében sem szükséges sokkal nagyobb befektetés. Praktikus a lapos fejű a serpenyőben való matatáshoz, a lábosban, fazékban való főzéshez, egy gömbölyű-lyukas közepű klasszikus pedig a nyers alapanyagok bekeveréshez (pl. fasírt, tészta). Aki szeret befőzni, az tartson egy, csak az ehhez a művelethez használatosat, hosszú nyelűt.

Edények
Mivel a tej és tojás nélkül készült ételek „sérülékenyebbek” (könnyebben leragad, jobban reped-törik) nagy segítség a teflon bevonatú edény. Hogy kinek milyen átmérőjű serpenyőkre, lábosokra van leginkább szüksége, az természetesen a család létszámától és étvágyától függ. Ám igazi segítség, ha a palacsintasütő is az, valamint – nem tudtam, hogy milyen univerzális csoda, amíg ki nem próbáltam – egy teflon wok. Nem csak a speciális panír letapadását akadályozza meg a rántott hús sütése közben, hanem magas fala miatt nem fröcsköli tele az olaj a tűzhelyet! A frissen és gyorsan elkészíthető húsokhoz, zöldségekhez pedig ajánlom az ugyancsak teflon bevonatú, bordázott aljú grillserpenyőt, amiben gyakorlatilag zsiradék nélkül süthetünk.

Gépek
Nagy segítség valamilyen erős, késes betétű daráló, és a botmixer. Sok étel hajlamos a csomósodásra, valamint a sűrítésnél is remekül használható.
Nélkülözhetetlen egy pontos mérleg is, mivel a hozzávalók mennyiségének betartása nagyban befolyásolja a végeredményt. Persze tudjuk, hogy a ronda is lehet finom, de azért ne legyen, ha nem muszáj …

Kézi eszközök
Tapasztalatom szerint sokkal gyakrabban használok habverőt, méghozzá többféle méretben, többféle célra. Gyorsabban, hatékonyabban lehet vele dolgozni, a csomósodásra hajlamos alapanyagokat (pl. zab- és rizstejszínt) pillanatok alatt meg lehet rendszabályozni.
Kitűnő segítség egy pontosan kalibrált mérőedény (lásd pontosság összefüggése a külalakkal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése