2016. április 24., vasárnap

Spárgaleves

Itt a számomra függőséget okozó spárga rövid szezonja. És a receptek közül a nyitó darab, ezúttal fehér spárgából. Nagyon vacak meló a tökéletes pucolása, viszont megéri :-)



Hozzávalók:
1 adag csirkeaprólék, vagy 1 pulykanyak és 25 dkg csirke/kacsa/pulyka zúza/szív
1 csomag (1/2 kg) fehér spárga - pucolás előtti súly!
1-2 csapott evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 kiskanál só
1 adag vajas rántás (1 púpozott evőkanál liszthez 3dkg vegán margarin)
1 dl növényi tejszín

Az aprólékot annyi sós vízben, ami 2 ujjnyira ellepi, puhára főzzük. (Amikor fölforr, a habját egy kanállal leszedjük, hogy szép, tiszta levest kapjunk.). Amikor elkészült, a levet megcukrozzuk, és a közben alaposan megtisztított spárgát kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a spárga fő, elkészítjük a vajas rántást (lásd Alapok, trükkök), amit a főzőlével engedünk fel. Egy finom lyuku szűrőn keresztül a levesbe keverjük, Néhány percig forraljuk, végül hozzáöntjük a növényi tejszínt. Néhány órát (egy éjszakán át hagyjuk állni, így az ízek összeérnek. 
Érdemes a vége előtt csipetkét vagy nokedlit szaggatni bele, így még tartalmasabb lesz.
Tipp: Érdemes egy fazékban a húsokat egy éjszakára a hűtőben beáztatni, majd váltott vízben átmosni, kevesebb lesz a macera hab eltávolításánál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése