2022. december 30., péntek

Bejgli (3 nagy rúd: gesztenyés, diós, mákos)

Hozzávalók:

Tészta:

60 dkg finomliszt
1/2 citrom/narancs reszelt héja
2,5 dl növényi tej
15 dkg zsiradék (sertészsír a legjobb)
1 kocka friss élesztő
8 dkg kristálycukor
1 csomag vanilincukor
1 mokkáskanál só

Töltelékek
gesztenyés:
1 csomag gesztenyemassza (ha cukrozatlan, + 2 tk. porcukor)
2 kupak rumaroma
2 evőkanál margarin
reszelt narancshéj
aszalt gyümölcs (áfonya/szilva/mazsola)
csipet só
diós:
20 dkg darált dió
4 dkg cukor
2 kupak vaníliaaroma
reszelt narancshéj
1/2 narancs leve
aszalt gyümölcs (áfonya/szilva/mazsola)
csipet só
mákos:
15 dkg darált mák
4 dkg cukor
1/2 csomag vanilincukor
1 evőkanál citromlé
1/2 citrom reszelt héja
kb. 1 dl növényi tej
csipet só

A meglangyosított tej felében egy kanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi összetevővel alaposan kidolgozzuk, és langyos helyen hagyjuk megkelni.
A töltelékbe szánt aszalt gyümölcsöket leforrázzuk, és negyed órát állni hagyjuk.
A diós és gesztenyés tölteléket összekeverjük, a mákost pedig fölfőzzük, és hagyjuk kihűlni.



A tésztát három részre osztjuk, és fél centiméter vastagságúra (amennyire lehet téglalap alakúra) kinyújtjuk, majd a töltelékkel megkenjük úgy, hogy a széleinél 2-2 centimétert szabadon hagyunk. Először behajtjuk a két szélét, feltekerjük, majd a végét kis vízzel lekenjük, hogy összetapadhasson (a tepsiben ez kerüljön az aljára). Egy vastagabb tűvel, hurkapálcikával megszurkáljuk és a tepsibe fektetjük. A tetejét megkenjük növényi tejjel, és fél órát újrakelesztjük.




A 185 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük. (Ha a teteje idejekorán elkezd barnulni, akkor borítsunk rá egy darab papírt vagy alufóliát.)




TIPP:
- A kihűlt tekercseket érdemes fogyasztásig szorosan háztartási fóliába tekerni.
- A légmentesen becsomagolt bejgli a mélyhűtőben hónapokig eláll. Kiengedésnél ki kell csomagolni,  szobahőmérsékleten kiolvasztani, majd fogyasztásig ismét bebugyolálva tárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése