2022. november 1., kedd

Sushi maki

töltelék ötletek:

-    uborka (a nedves, magos belső részt eltávolítjuk)      -    kaliforniai paprika
-      avokádó
-      újhagyma
-      snidling
-      sárgarépa
-      retek
-      kaviár      - 
-  nyers és/vagy füstölt lazacrák
-      -            tonhal …
kiegészítők:
-      savanyított gyömbér
-      washabi
-      szójaszósz
sushi rizs recept:
Hozzávalók:
-      40 dkg sushi rizs
-      1,2 dl rizsecet
-      4 dkg cukor
-      3 csapott teáskanál só
-      esetleg mirin és halszósz, akkor viszont arányosan kevesebb só és cukor
Rizs elkészítése:
-      A rizst nagyon alaposan átmossuk (legalább 5-6x, kezünkkel mozgatva, amíg a víz tiszta nem lesz).
-      Kétszeres (térfogat) vízben fölforraljuk, majd kicsi lángon, lefedve kb. 15 percig főzzük.
-      A fedőt rajta hagyva pihentetjük, majd szétterítjük, megöntözzük, és laza mozdulatokkal belekeverjük az előzőleg homogénre összemelegített só-cukor-ecetes folyadékot. Hagyjuk kihűlni.
 
Összeszerelés:
-      A tekerőlapot borítsuk be folpackkal
-      Vágjuk föl hosszúkás, vékony csíkokra a töltelékeket


-      Készítsünk elő egy tálban vizet, hogy a kezünket, majd a végén a darabolásnál a kést állandóan tisztítani, nedvesíteni tudjuk
-      maki készítésénél a norit fényes oldalával lefelé, a csíkozásával a náddal párhuzamosan fektessük a tekerőre
-      Hordjuk föl nedves kézzel a rizst, kb. ½ cm vastagon úgy, hogy a tőlünk távolabbi részén hagyjuk szabadon a lapon kb. 3 cm-es sávot. Ne legyen nagyon összenyomva!
-      A felénk eső oldalra fektessük a tölteléket, és ha szeretnénk washabit is tenni bele, az ujjunkkal egy vékony csíkot húzzunk a rizs tetejére.
-      Ekkor töltsük meg a tekercset, maximum az egynegyedéig.


-      Föltekeréskor a felénk eső résznél támasszuk ki a két hüvelykujjunkkal, és mutatóujjunkkal nyomkodjuk a tölteléket a tekercs alá. Tekerjük tovább, miközben meg-megállva tömörítsük a tekercset.


 
Szeletelés:
-      Nedves, tiszta késsel a tekercseket először félbe, majd a darabokat négyfelé vágjuk


Mártogató:
Lehet a szeleteket egyszerű, világos szójaszószba mártani, de készíthetünk hozzá egy ízletesebb verziót is.



Hozzávalók:
-      2 dl világos szójaszósz
-      1 csapott mokkáskanál gyömbérpor
-      1 csapott mokkáskanál fokhagymagranulátum
-      1 evőkanál osztrigaszósz
-      1 kiskanál halszósz
-      ha csípősen szeretnénk, akkor egy pár csepp Sriracha szósz
A hozzávalókat összeforraljuk, és hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése