És hogy miből mit?
Szárítás:
A kakukkfüvet, oregánót, majoránnát, tárkonyt és rozmaringot érdemes csokorba szedve levágni, leöblíteni bő folyóvíz alatt, és csokorba kötve, fejjel lefelé fölakasztva kiszárítani.
DE: ha télen szeretnénk ezekből frisset, érdemes a leveleket lepörgetve, dobozba gyűjtve a mélyhűtőbe tenni.
Ezeken túl készíthetünk belőlük fűszeres ecetet (6%-os ecettel) és fűszerolajat, olívaolaj fölhasználásával. Variálhatjuk fokhagymával, chilivel, bármivel, ami passzol az adott fűszerhez. 1-2 hónap alatt összeérik, így szép üvegekbe töltve akár karácsonyi ajándékként is megállja a helyét.
Bazsalikom:
No, itt is van több lehetőség:
- levelek mélyhűtése (szigorúan mosás és szárítgatás után, levelekre bontva, és a dobozka belső részébe, a levelek tetejére folpackot terítve, mert a mélyhűtő extra "íze" nem túl kellemes.
- pesto készítése!
A kép címe: Kupleráj a pulton, de megéri!

A tejmentes, konzerválható pesto receptje, amit a mellékelt, kicsit kaotikus kép is tükröz:
Hozzávalók:
egy nagy csokor friss bazsalikom
4-5 evőkanál olaj
pár szem natúr olajos mag (fenyő, mandula, kesudió stb.)
fokhagyma
só
Az összes hozzávalót ledaráljuk, pici üvegekbe töltjük. (A pesto tetejére öntsünk egy kis olívaolajat úgy, hogy az a pestót 1-2 milliméternyire ellepje), és boldogan belekeverhetjük bármilyen tésztaszószba, dipbe, vagy megkenegethetjük vele a sütni való húsunkat, pirítósunkat. Stb, stb. Fagyasztóba is tehetjük, ilyenkor érdemes jégkockatartóba adagolni, mert ez kis adagokban is nagyon tömény ízesítő :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése