
1. FELVONÁS - a leves alap:
Hozzávalók:
2 kg marha- és csirkecsont
1 nagy fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
1 kicsi zellergumó
15 szem feketebors
só
4 liter víz
Forraljunk föl 2 liter vizet, és a szűrőbe tett csontokat alaposan forrázzuk le vele, majd tegyük egy nagy fazékba, öntsük föl 4 liter hideg vízzel, rakjuk mellé a zöldségeket és a fűszereket. 4-6 órán át gyöngyözve forraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd egy sűrű szövésű szitán öntsük át.
2. FELVONÁS - az igazi lé
Hozzávalók:
a leszűrt lé
50 dkg marha dagadó/ hátszín
ujjnyi friss gyömbér
1 fej vöröshagyma
3 egész csillagánizs
1 db 5-6 cm-es fahéjrúd
1 kiskanál édesköménymag
8-10 db szegfűszeg
1 kiskanál koriandermag
1 kiskanál cukor
3 ek halszósz
Egy felforrósított fazékba (zsiradék nélkül) fektessük bele a félbevágott gyömbért illetve a hagymát. Néhány perc alatt megfeketednek, ami teljesen rendeltetésszerű, ekkor fordítsuk meg, hogy a másik oldaluk is hasonlóan egy kicsit megszenesedjen. Az utolsó percben szórjuk mellé a csillagánizst, koriander- és édesköménymagot, a fahéjat és a szegfűszeget, hogy egy kicsit azok is megpiruljanak.
(Eközben - hasonlóan az alaplé nyers csontjaihoz - a dagadó/hátszín kétharmadát forrázzuk le. A maradék nyers húst a tálalásnál fogjuk fölhasználni)
Öntsük föl az alaplével, tegyük bele a leforrázott húst, és ízesítsük a halszósszal és a cukorral. Forraljuk föl, majd lassú tűzön főzzük 45-50 percig, és ismét szűrjük át a finom szövésű szitán.
3. FELVONÁS - a tálalás:
nyers és főtt dagadó/hátszín hajszálvékonyra szeletelve
rizstészta
friss korianderlevél
babcsíra
újhagyma
csili/ Erős Pista
negyed lime leve
ecetes fokhagyma
Egy nagy és mély tányérba szedjünk a már előkészített tésztából, fektessük rá a nyers és a főtt hússzeleteket, majd öntsük fel a lobogóan forró levessel. Ekkor jön a babcsíra, az ecetes fokhagyma, az apróra vágott koriander, fölkarikázott újhagyma, valamint a lime leve. Ízlés szerint tehetünk bele csípőset. (Én egy kis világos szójaszószt is csöpögtetek bele :) )
Ecetes fokhagyma készítése: a hajszálvékonyra fölkarikázott fokhagymát egy zárható üvegbe töltjük, és 5%-os ecettel fölöntjük. Érdemes mellé egy kis chilipelyhet is szórni. Hűtőben 2-3 nap alatt összeérik, és hetekig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése