2017. február 26., vasárnap

Tavaszi és nyári tekercs

Alapvetően rettegtem elkészíteni,azt hittem ez egy igazi varázslat. Nomármost, aki valaha készített töltött káposztát, annak meg sem kottyan a hajtogatása! Az alapvető különbség a tavaszi és nyári tekercs között mindösszesen annyi, hogy a tavaszit bő olajban ki kell sütni, a nyári meg simán a beáztatott rizslapba van tekerve. Persze vannak nüanszok, de ezen könnyedén át lehet siklani, mivel mindkét féle tekercs tölteléke teljesen a fantáziánkra van bízva. Húsos, halas, rákos, csak zöldséges ... de alapvetően kell mind a kettőbe rizstészta (cérnametélt) és sok zöldség. Valamint a legfontosabb, ami meghatározza az ízélményt: a mártogató lé!!!!


(nyári tekercs)


(tavaszi tekercs)

Hozzávalók:
rizslap

a töltelékhez:
pirított darált hús (ízlés szerint fűszerezve, pl.: édeskömény, fahéj, fokhagyma, csillagánizs ...)
jégsaláta
káposztasaláta
babcsíra
új-, lila vagy fehér hagyma
aprított petrezselyem, koriander vagy bazsalikom
rizstészta (cérnametélt)

MÁRTOGATÓK:
1. szójaszószos
1/2 dl világos szójaszósz
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 mokkáskanál fokhagymagranulátum
1/2 dl víz

2. chilis
2 evőkanál édes chiliszósz
1 teáskanál citromlé
1 összezúzott fokhagyma
1/2 dl víz

A rizslapot bekenegetjük vízzel,ami kb. 2 perc alatt megpuhul. (Miközben az egyiket töltjük, addig érdemes a másikat beáztatni, így folyamatosan tudunk tölteni). Betöltjük: a lap alsó negyedébe tesszük a húst, a tésztát és a zöldségeket, az alját, majd a két szélét ráhajtjuk, és SZOROSAN föltekerjük.
A nyári tekercs már kész is, a tavaszit viszont bő olajban, kb. 5 perc alatt aranybarnára sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése