2017. július 22., szombat

A tökéletes kovászos uborka és 10 + 1 titka



Az alábbi lépések garantálják, hogy ropogós, és tartósítószer nélkül, akár karácsonyig is elálló kovászos uborkával lephessük meg szeretteinket - no meg magunkat.

Hozzávalók:
2,25 kg uborka
2 csokor kapor
5-6 gerezd fokhagyma
4 liter víz
4 evőkanál só
1 nagy szelet pirítós kenyér

1. válogassunk egyforma méretű – lehetőleg kb 10 cm-es darabokat

2. csak olyat vegyünk meg, ami teljesen friss: élénk sötétzöld, kemény, nagyon szúrós, nagyon szőrös

3. mindkét végét vágjuk le, és teszteljük, hogy nem keserű-e, majd ...

4. ... legalább egy órára áztassuk bő, hideg vízbe

5. nem kell bevagdosni!

6. a tetejére kerülő kenyeret pirítsuk meg

7. a tűzről frissen levett, lobogva forró, sós vízzel (1 literhez 1 púpozott evőkanál só) töltsük föl az üveget

8. ha napsütéses, forró napokat sikerül kifognunk, maximum 2 és fél napig érleljük, ha borús az idő, akkor 3 napig

9. végül egyenként öblítsük le, pakoljuk szét üvegekbe, és a levet sűrű szövésű szűrön öntsük rá úgy, hogy teljesen ellepje az uborkákat

10. azonnal tegyük hűtőbe, és egy héten át hagyjuk készre érni.

+ 1 A következő adagot érdemes idejében elkezdeni, hogy legyen csatlakozása az előzőhöz!!!

1 megjegyzés: