Hozzávalók:
10 permetezetlen szőlőlevél (itt megjegyezném, hogy érdemes adagonként - 8-10 darab-, nyersen eltenni nehezebb időkre is leveleket)
20 dkg darált hús
5 dkg arborio (vagy más rizottó) rizs (azért fontos a fajta a mi esetünkben, mert pótolja a rizsből kifővő keményítő a tojást)
1/2 liter alaplé, vagy 1 leveskocka + 5 dl víz
4 szem közepes krumpli
45 dkg friss/egy csomag mélyhűtött sóska
só
bors
1 kk csombor (borsikafű)
1 kk őrölt édes kömény
1 evőkanál apróra vágott/reszelt vöröshagyma
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál cukor
2 dl növényi tej
1 dl növényi tejszín
A szőlőleveleket vagy blansírozzuk, de sokkal egyszerűbb, ha egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük, mert akkor is elveszítik a feszességüket, töltésre alkalmassá válnak.
Töltelék:
A félig főtt rizst, a fűszereket és a darált húst összekeverjük, és a szőlőlevelekbe bugyoláljuk (lásd töltött káposzta), cérnával összekötözzük, majd sós (alaplé/leveskocka) vízben 30-40 perc alatt megfőzzük.
A krumplit meghámozzuk, fölkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
Sóskamártás:
Olajon/zsíron a sóskaleveleket/mélyhűtött mártást (kiolvadás után) átmelegítjük, megszórjuk a liszttel, sózzuk, cukrozzuk, majd ha fölforrt hozzáadjuk a tejet, végül a tejszínt.
1 kk csombor (borsikafű)
1 kk őrölt édes kömény
1 evőkanál apróra vágott/reszelt vöröshagyma
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál cukor
2 dl növényi tej
1 dl növényi tejszín
A szőlőleveleket vagy blansírozzuk, de sokkal egyszerűbb, ha egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük, mert akkor is elveszítik a feszességüket, töltésre alkalmassá válnak.
Töltelék:
A félig főtt rizst, a fűszereket és a darált húst összekeverjük, és a szőlőlevelekbe bugyoláljuk (lásd töltött káposzta), cérnával összekötözzük, majd sós (alaplé/leveskocka) vízben 30-40 perc alatt megfőzzük.
A krumplit meghámozzuk, fölkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
Sóskamártás:
Olajon/zsíron a sóskaleveleket/mélyhűtött mártást (kiolvadás után) átmelegítjük, megszórjuk a liszttel, sózzuk, cukrozzuk, majd ha fölforrt hozzáadjuk a tejet, végül a tejszínt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése