2018. november 3., szombat

Csülök pékné módra

A sólethez hasonlóan ez is egy klasszikus, kemencés étel volt. Mivel a sütés több órát vesz igénybe, ezért anno a pék hűlő kemencéje adott otthont az ételnek. Egy másik - talán még finomabb - verzióban egy főtt-füstölt csülök is kerül a tepsibe. A csülkök főzőlevét később (mélyhűtőben remekül eláll, akár fél évig is) föl lehet használni. A nyers csülökét húsleves alapú levesekhez, rizottóhoz, főzelékekhez, a füstölt levet pedig bab- vagy lencseleveshez, illetve főzelékhez. A kaszás levesről nem is beszélve :)


Hozzávalók:
Előkészítés
1 db nagy, nyers hátsó csülök
(1 db füstölt csülök - opcionálisan)
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis darab zeller
15 szem fekete bors
2 db babérlevél

A nyers csülköt gyakorlatilag egy klasszikus húslevesben készre főzzük. (A füstöltet vízben, csak néhány szem borssal, hagymával és babérlevéllel)

Összerakás:
1,5 kg krumpli
1 kg hagyma
1 kiskanál kakukkfű

törtbors
3 evőkanál olaj
2 dl sör

Egy nagy tepsit (gáztepsit) sütőpapírral kibélelünk, és a főtt csülköt (csülköket) beleültetjük. Egy keverőtálban a hasábra vágott krumplit, a nagyobb gerezdekre vágott hagymát valamint a fűszereket és az olajat összekeverjük, és a csülök mellé elteregetjük (minél lazábban, hogy megpirulhasson). A 200 fokra előmelegített sütőben - a sörrel meglocsolgatva a csülköt - lefedés nélkül 1,5-2,5 órát sütjük, közben a sütőt 10 percenként megszellőztetjük, hogy a a csülökbőr és a krumpli ne párolódjon, hanem piruljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése