2018. december 30., vasárnap

Galuska, avagy nokedli


Hozzávalók:
20 dkg durum liszt
20 dkg finomliszt
1 kiskanál só a tésztába
1 evőkanál só a főzővízbe
4-5 evőkanál olaj a tésztába és ugyanennyi a kifőtt tészta alá (vagy olvasztott szalonna zsírja) a serpenyőbe
Kb. 2 liter víz a galuska kifőzéséhez

A kétféle lisztet, az olajat, és az első adag sót simára keverjük annyi vízzel, amíg sűrű, de még – ha nehezen is - folyós tésztát nem kapunk. Legalább egy órán át állni hagyjuk, hogy a liszt a nedvességet magába szívhassa.
Literenként egy evőkanál sóval vizet forralunk, majd a galuskatésztát (deszkáról késsel, avagy galuskaszaggatóval) kisebb adagokban beleszaggatjuk. Addig főzzük, amíg a víz felszínére nem jön. Egy perc múlva a szűrőkanállal forró, enyhén olajos/zsíros serpenyőbe szedjük, és kis lángon a maradék főzővizet elpárologtatjuk belőle. Ez egyben arra is jó, hogy az összes tészta kifőzéséig a galuska melegen marad, és nem tapad össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése