2019. január 13., vasárnap

Kocsonya

Nincsen benne semmi varázslat, csak a leírt egy-két alapvető szabályt kell betartani ahhoz, hogy ne kelljen bele egyéb hozzávaló, például zselatin. Ha ezeket az arányokat és hozzávalókat teszitek bele, garantált az eredmény, a kocsonyás állag!
Hozzávalók:
1 köröm
1 mellső csülök
50 dkg lapocka
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1/2 zeller
1/2 karalábé
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 kiskanál kurkuma
kb. 2,5 liter víz (hogy éppen ellepje a hozzávalókat)
1 evőkanál só

A húsokat hideg főzőlébe föltesszük, és amikor fölforr, lehabozzuk. Ekkor kerülnek bele a zöldségek és a fűszerek. Kb. 4 órán át hagyjuk gyöngyözve főni, majd lehűtjük, végüls a tetejéről a zsírt leszedjük. Amennyiben eléggé kocsonyás (ezzel a mennyiséggel annak kell lennie) újraforralva tálakba szedjük a fölaprított húst és a karikázott zöldségeket, majd leöntjük a sűrű szövésű szűrőn átszűrt a lével. Lefedés nélkül hűtsük ki, mert különben a lé megolvad.
Ízlés szerint tormával és/vagy citrommal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése