2019. január 31., csütörtök

Marhahúsleves - családi recept

Ahány ház, annyi pörkölt, lecsó ... és húsleves. Szeretném megosztani a miénket, mert eddig aki kóstolta, az nem csalódott benne. Még a dédanyám osztotta meg Anyukámmal, csöndben, fülébe súgva a trükköt: SZEGFŰSZEG! Íme:

Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár (a csúcsos ínrészek is nagyon fontosak benne, mert az is kell a leves testességéhez)
3 db közepes sárgarépa
1 nagy fehérrépa
fél almányi zellergumó
egy kisebb karalábé fele
3 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
15-20 szem egész fekete bors
1 nagyobb babérlevél 
2 egész szegfűszeg
késhegynyi őrölt kurkuma
1 evőkanál só

A húst nagyobb darabokra vágjuk, alaposan megmossuk, és kb. 2,5 liter hideg vízben föltesszük főni. (Én sokszor előző nap a húsdarabokat vízbe áztatom, a hűtőbe teszem, majd átöblítem - így kevesebb lesz a habja) Mikor fölforrt, alaposan lehabozzuk (ez a legmacerásabb része), majd beletesszük a megtisztított zöldségeket, fűszereket és a hagymát, amibe előtte beleszúrtuk a szegfűszegeket. Mikor ismét forrásnak indult, a tüzet visszavesszük, és - a marha életkora miatt változóan - 3-5 órát főzzük. (Minél világosabb a hús, annál fiatalabb volt az állat) Akkor jó, ha a lábszár olyan állagú, hogy kanállal is könnyedén szét lehet szedni - nem szabad az időt sajnálni tőle. Mindenféleképpen az egészet egyben hűtsük ki, legalább egy éjszakát álljon, mert az ízek akkor érnek össze. Hűtés után szedjük le a tetején összeállt zsírt. Ha szétszedve (hús, zöldség valamint a lé) szeretnénk tálalni, akkor forraljuk előtte 3-5 percig, mert különben könnyen megromlik.

1 megjegyzés:

  1. Drága Cinege, még gimiben tanította meg nekem a szegfűszeges fortélyt a Mamid, azóta így készítem, mindig hatalmas sikerrel <3

    VálaszTörlés