2019. augusztus 4., vasárnap

Praktikák szabadtűzön sütéshez-főzéshez



Grillezés:
- a pácoláskor mindig zárjuk le a húsokat egy vékony réteg olajjal. A csirkehúst legalább egy napig, a sertést 5-7 napig, a marhát akár 1,5-2 hétig is érdemes állni hagyni. Időnként forgassuk át, de ügyeljünk arra, hogy maradjon egy olajréteg a tetején, ami légmentesen lezárja, így nem romlik meg. (A leggazdaságosabb, ha egy darab folpackot beolajozunk, és a hús tetejére simítjuk)
- ha szeretnénk sikeresen oldalast grillezni, érdemes azt a páclevében közvetlenül sütés előtt félpuhára főzni
- a lankadó tüzet nem kell okvetlenül a szájunkkal fújni, erre a célra egy legyező, egy kartonlap - vagy ha nem tartjuk illúzió-rombolónak -, egy hajszárító tökéletes segédeszköz
- a sütést magas hőmérsékleten kezdjük, hogy a hús pólusai „bezáródhassanak”, így az nem szárad ki
- a tűz hőmérsékletét meghatározhatjuk úgy is, hogy a kezünket kb. 15 cm-re a rostély fölé tartjuk: ha ott tudjuk tartani 2 másodpercig, a hőmérséklet magas, a 3 másodperc közepesen magas, a 4 másodperc közepes, az 5 másodperc alacsony hőmérsékletet jelent.
- a húst mindig lapáttal, vagy csipesszel forgassuk, mert különben kifolyik a zaftja, kiszárad, és sütés közben kenegessük a páclével
- sütés után a húst 2-3 percre takarjuk le egy fóliával, hagyjuk pihenni, hogy a leve egyenletesen szétoszolhasson benne

Nyárs készítésénél:
- úgy tűzzük rá az alapanyagokat, hogy a két szélső a sütés folyamán se „eressze el magát”, potyogjon a tűzbe. A hagyma esetében – ami kitűnő alapanyag ehhez -, mindig érdemes a vágott felét a többi összetevő felé fordítani, így zárni le a nyársat. Ugyancsak jó „záróelem” a hús és a szalonna, hiszen sütés közben összehúzódnak, és így nem esnek a tűzbe, valamint a közé tűzött, puhuló zöldségeket is megóvják ettől.
- ha pálcára, vagy faragott botra húzzuk az alapanyagokat, azt előtte mindig áztassuk vízbe egy-két órára, így nem gyullad meg, vagy szenesedik el.

Bográcsozás:
- sose hagyjuk, hogy a tűz szélesebb legyen, mint a bográcsunk, mert nem készül el hamarabb, viszont megég az alja és az oldalára tapadó étel
- miután az ételünk fölforrt, mindig csak egy–egy fadarabot tegyünk a tűzre, a bogrács aljához fókuszálva. Akkor csináljuk profin, ha főzés közben a bogrács fogóját meg tudjuk érinteni, nem égeti meg a kezünket, karunkat. Arról nem is beszélve, hogy így sokkal kevesebb fára lesz szükségünk!

1 megjegyzés:

  1. Casinos in Las Vegas | MapyRO
    The 군포 출장샵 best casinos in Las Vegas, United States with information on casinos, 오산 출장샵 slots, table games, live entertainment, job 전라북도 출장마사지 fairs and 용인 출장안마 tips. 김포 출장안마

    VálaszTörlés