2019. december 30., hétfő

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

50 dkg lencse
3-5 dkg csemege/kenyérszalonna
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd áttört fokhagyma
6 dl füstölt lé vagy 2 db füstölt leveskocka vízben föloldva
2 db babérlevél
2 evőkanál mustár
egy vastagabb szelet citromkarika - héjastól (kezeletlen jelölésű)
1 csapott evőkanál cukor

bors
1 tégely Creme Vega vagy 2 dl növényi tejszín
(tálaláskor fokhagymás vagy sima ecet - ízlés szerint)

A lencsét egy éjszakára áztassuk be. A fölkockázott, majd kiolvasztott szalonnán és az egyik fölaprított hagymát fonnyasszuk meg, majd a lencsét hozzáadva öntsük föl a füstölt lével, valamint annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi (ha kevés lenne a folyadék, pótoljuk menet közben egy kis forralt vízzel), és fűszerezzük (fokhagyma, babérlevél, mustár, citrom, bors, esetleg só), valamint dobjuk bele a másik, egészben hagyott hagymát. Amikor a lencse puhára főtt, egy magasabb falú edénybe szedjünk ki belőle egy merőkanálnyi, öntsük hozzá a tejfölt / növényi tejszínt, tegyük bele az egyben főtt hagymát, és botmixerrel zúzzuk krémes állagúra, majd öntsük vissza a főzelékhez. Egy-két perc alatt forraljuk készre.

Feltétnek kiváló hozzá pl. a füstölt csülök vagy tarja (ami akár majd a lencse főzőleve lehet, ha előre megfőzzük), utóbbit tálalás előtt érdemes vastagabb szeletekben egy kis zsiradékon körbepirítani, esetleg virsli, vagy felezett és irdalt sült debreceni. Szóval bármi, ami boldoggá tesz minket.
I

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése