2023. március 17., péntek

Hideg padlizsán-póréhagyma saláta

Hozzávalók:

                                                                        1 nagyobb padlizsán
2 szál póréhagyma
1 nagy marék dió
2-3 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 kávéskanál oregánó
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál borsikafű

A megtisztított póréhagymát blansírozzuk (1-2 percre forrásban lévő vízben puhítjuk), a padlizsánt megszurkáljuk, és 7 percre a mikróba tesszük ("B" verzió: a félcentisre karikázott gyümölcsöt besózzuk, és fél órát állni hagyjuk, hogy kicsöpögjön belőle a keserű leve). A diót egy kicsit megpirítjuk, majd durvára aprítjuk. A kihűlt és felkarikázott padlizsánnak egy serpenyőben olajon színt adunk, a pórét ugyancsak karikákra vágjuk.
Amíg az eddigi hozzávalók hűlnek, elkészítjük az öntetet. Az olívaolajba nyomjuk a fokhagymát és a többi fűszerrel összekeverjük.
Ezután következik a saláta összeállítása:
- egy réteg padlizsán megkenve az öntettel
- póréhagyma
- dió
és ezt addig tesszük, amíg az alapanyagok el nem fogynak.

A legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben érik, de szorosan lefedve, mert fantasztikus, de igen erőteljes illatot áraszt :)

Pirítóssal tálalva előételként, vagy sültek mellé köretként egyaránt nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése