- uborka (a nedves, magos belső részt
eltávolítjuk) - kaliforniai paprika
-
avokádó
-
újhagyma
-
snidling
-
sárgarépa
-
retek
-
kaviár -
- nyers és/vagy füstölt lazac- rák
- - tonhal …
kiegészítők:
-
savanyított gyömbér
-
washabi
-
szójaszósz
sushi rizs recept:
Hozzávalók:
-
40 dkg sushi rizs
-
1,2 dl rizsecet
-
4 dkg cukor
-
3 csapott teáskanál só
-
esetleg mirin és halszósz, akkor viszont
arányosan kevesebb só és cukor
Rizs elkészítése:
-
A rizst nagyon alaposan átmossuk (legalább
5-6x, kezünkkel mozgatva, amíg a víz tiszta nem lesz).
-
Kétszeres (térfogat) vízben
fölforraljuk, majd kicsi lángon, lefedve kb. 15 percig főzzük.
-
A fedőt rajta hagyva pihentetjük, majd
szétterítjük, megöntözzük, és laza mozdulatokkal belekeverjük az előzőleg homogénre
összemelegített só-cukor-ecetes folyadékot. Hagyjuk kihűlni.
Összeszerelés:
-
A tekerőlapot borítsuk be
folpackkal
-
Vágjuk föl hosszúkás, vékony csíkokra a
töltelékeket
-
Készítsünk elő egy tálban vizet, hogy a
kezünket, majd a végén a darabolásnál a kést állandóan tisztítani, nedvesíteni
tudjuk
-
maki készítésénél a norit fényes
oldalával lefelé, a csíkozásával a náddal párhuzamosan fektessük a tekerőre
-
Hordjuk föl nedves kézzel a rizst, kb. ½
cm vastagon úgy, hogy a tőlünk távolabbi részén hagyjuk szabadon a lapon kb. 3 cm-es
sávot. Ne legyen nagyon összenyomva!
-
A felénk eső oldalra fektessük a
tölteléket, és ha szeretnénk washabit is tenni bele, az ujjunkkal egy vékony
csíkot húzzunk a rizs tetejére.
-
Ekkor töltsük meg a tekercset, maximum
az egynegyedéig.
-
Föltekeréskor a felénk eső résznél
támasszuk ki a két hüvelykujjunkkal, és mutatóujjunkkal nyomkodjuk a tölteléket
a tekercs alá. Tekerjük tovább, miközben meg-megállva tömörítsük a tekercset.
Szeletelés:
-
Nedves, tiszta késsel a tekercseket
először félbe, majd a darabokat négyfelé vágjuk
Mártogató:
Lehet a szeleteket egyszerű, világos szójaszószba
mártani, de készíthetünk hozzá egy ízletesebb verziót is.
Hozzávalók:
-
2 dl világos szójaszósz
-
1 csapott mokkáskanál gyömbérpor
-
1 csapott mokkáskanál
fokhagymagranulátum
-
1 evőkanál osztrigaszósz
-
1 kiskanál halszósz
-
ha csípősen szeretnénk, akkor egy pár
csepp Sriracha szósz
A hozzávalókat összeforraljuk, és hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése