2015. szeptember 16., szerda
Spenótos lasagne
Itt a spenót végső szüretének ideje. Szuperül mélyhűthető egy kis blansírozás (lobogva forró, sós vízben 2 percig forralás, utána alapos lecsöpögtetés, kinyomkodás) után. Kell még hozzá néhány dobozka, alkoholos filc, és irány a fagyasztó 25-50 dkg-os adagokban!
A 25 dkg-os adaghoz pedig egy jó kis lasagne recept is dukál:
Hozzávalók egy 20x30 cm-es jénai formához:
9 lap tojásmentes (pl. durum) lasagne tészta. NEM KELL ELŐFŐZNI!
A spenót réteghez:
25 dkg forrázott spenót
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
1/2 dl növényi tejszín
bors
só
A bolognai réteghez:
1 ek. olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg darált hús (vegáknak gomba)
1/2 liter paradicsomlé, vagy 2 dl passata
só
bors
oregano
bazsalikom
A tetejére besamellmártás:
4 dkg margarin
2 púpozott evőkanál liszt
3 dl rizstej
1 mokkáskanál currypor
1 mokkáskanál oregáno
bors
só
Díszítésnek:
1 db paradicsom vékonyra fölkarikázva
oregano
bazsalikom
1. Az edény alját vékonyan kiolajozom, majd belefektetem az első három lasagne lapot.
Elkészítem a spenótot. Az olajon megfuttatom a fokhagymát, ráöntöm a spenótot, sózom, borsozom, majd a lapok tetejére öntve elsimítom. Megöntözöm a tejszínnel.
2. Ugyanebben a serpenyőben ismét olajat melegítek, megpirítom a húst (gombát) megdinsztelem rajta a hagymát, rászórom a fokhagymát, felöntöm a paradicsomlével, fűszerezem, és 5 percig hagyom rotyogni. Ekkor fedem be a spenótot az újabb 3 lasagne lappal (ha korábban teszem, akkor fölkunkorodik) és elegyengetem rajta a piros mártást.
3. Egy kis serpenyő öblítés után a vajat fölolvasztom, megszórom a lisztel, és hagyom, hogy fölhabosodjon (közben hevesen kevergetem). Beleöntöm a tejet, fűszerezem, és folyamatosan kevergetem, hogy be ne csomósodjon. Végül lefedem 3 lappal a piros mártást, és elegyengetem a tetején a besamellt. A tetejét paradicsom karikákkal díszítem, és ha van, friss zöldfűszerrel meghintem.
Hideg sütőben indítva, kb. 30 percig sütöm, míg a teteje gusztusos aranybarna nem lesz.
Jobban szeletelhető, ha tálalás előtt kicsit hagyjuk hűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése